Boundless in laboratory staffing
 
Wij zoeken
chemisch analisten
Nieuws
   

Betere match chemieopleiding en behoefte industrie

De afgelopen 5 jaar is het aantal aanmeldingen voor chemische studies in Nederland sterk toegenomen. Zo konden Nederlandse universiteiten een toename van 20% noteren en hogescholen zelfs 34%. Daarnaast sluiten de curricula van chemieopleidingen op hbo en wo niveau steeds beter aan bij de vraag vanuit de industrie.

Nederland als innovator in chemie

Volgens het VNCI, die het onderzoek uitvoerde, is het van groot belang dat de mismatch tussen chemieopleidingen en de daadwerkelijke behoefte vanuit de industrie verdwijnt. Een belangrijke reden hiervoor is de grote moeite die chemiebedrijven vaak hebben om een geschikte kandidaat te vinden voor innovatieve activiteiten. Dit zou een bedreiging vormen voor de productieactiviteiten van Nederland aangezien de chemie juist innoveert op het gebied van producten, grondstoffen en processen. Dus zijn goed opgeleide chemiespecialisten nodig.

Focus niet enkel op chemie-opleiding

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er een toenemende belangstelling is voor de basis chemie-opleidingen en voor chemie-opleidingen die naast chemische vakkennis ook kennis bijbrengen op verwante gebieden zoals natuurkunde, economie en ondernemerschap. Ook spelen sociale, persoonlijke en business vaardigheden een steeds grotere rol.

Enkele cijfers op een rij:

- De multidisciplinaire opleiding Advanced Technology aan de Universiteit Twente laat de grootste stijging zien: 97 procent ten opzichte van 2009.
- Op nummer twee volgt Life Science and Technology aan de TU Delft met een stijging van 95 procent.
- Daarna volgt de opleiding Scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen met een stijging van 74 procent.
- TU Eindhoven en de Universiteit Twente laten de sterkste stijging voor alle bacheloropleidingen chemie zien (respectievelijk 58 en 48 procent).
- De instroom in de hbo-chemie-opleidingen Chemie en Chemische technologie is de laatste vijf jaar met 33 procent toegenomen.
- De instroom bij de chemie gerelateerde hbo-opleidingen Applied Science, Biotechnologie, Bio-informatica, Milieukunde en Biologie & Medisch
- Laboratoriumonderzoek is de laatste 5 jaar met 28 procent toegenomen.

Volgens de huidige stroming zal er over een aantal jaar dus een meer divers aanbod aan chemici afstuderen die een aanwinst zal zijn voor de positie van de Nederlandse chemiesector.

Zelf aan de slag in de chemie? Bekijk dan onze chemie vacatures en solliciteer vandaag nog!

Bron: VNCI.nl

Topvacatures in de kijker!

Kijk hier voor de nieuwste ScientiQ vacatures!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op.

Referenties

Lees hier alles over tevreden werknemers en werkgevers.

Onze specialisaties

Lees hier alles over de specialisaties van ScientiQ!