Boundless in laboratory staffing
 
Wij zoeken
chemisch analisten
Nieuws
   

Het kiezen van materiaal voor onderhoud cleanroom

Het kiezen van materiaal voor onderhoud cleanroom

Of je nou een datacenter, een onderzoekslaboratorium of een elektronisch productiebedrijf hebt, de ruimte moet altijd goed beschermd en schoongemaakt worden. Verontreiniging of besmetting met een chemische stof of bacterie, ook wel contaminatie genoemd, kan het productieproces ernstig verstoren. Schoonmaak is essentieel om dit te minimaliseren dan wel te elimineren. In feite is zelfs het succes van medische onderzoekslaboratoria deels afhankelijk van het minimaliseren dan wel elimineren van contaminatie in een cleanroom. Veel industrieën betalen miljoenen om cleanrooms te bouwen die voldoen aan de gestelde eisen en besteden vervolgens het schoonhouden uit aan aannemers of leveranciers. Het inhuren van aannemers is prima, zolang het materiaal wat ze gebruiken voldoet aan hoge eisen.

Voor het schoonmaken van een cleanroom kunnen verschillende materialen nodig zijn. Welke materialen het beste gebruikt kunnen worden, is onder anderen afhankelijk zijn van het type ondergrond, classificatie en mate van reinheid.

Voor het reinigen van vloeren is een vacuüm systeem vereist. Zo´n systeem kan echter alleen deeltjes groter dan 100 mm verwijderen. Voor deeltjes de kleiner zijn dan 10 mm, kan het systeem maar 10% verwijderen. Een droge wisser kan ook efficiënt worden gebruikt om deeltjes te verwijderen. Een natte wisser trekt echter meer deeltjes. Hierdoor is een natte wisser effectiever.

Chemische desinfectiemiddelen zijn cruciaal om besmettingen tegen te gaan. Ontsmettingsmiddelen moeten echter zorgvuldig gekozen worden door professionals, omdat niet alle producten effectief zijn tegen schimmels. Soms zijn stoffen zelfs corrosief. Het kan dan een aanslag vormen voor je ondergrond, omdat het gaatjes bijt in de ondergrond. Dit is ideaal voor deeltjes en micro-organismen om in te blijven zitten. Vaak worden er ontsmettingsmiddelen met kationische detergenten gebruikt, omdat kationische detergenten meer effectief zouden zijn in het beheersen van statische objecten. Ook zouden ze de oppervlaktespanning die deeltjes vasthoudt verminderen. Echter hangt het ook van vele andere factoren af welk soort product het beste gebruikt kan worden.

Om oppervlakten schoon te maken, is het gewenst om of gefilterd water of oplossingen te gebruiken, zoals ethanol of iso propanol. Aangezien alcohol binnen een paar seconde verdampt, is het nuttig om een microbiële remmer zoals chloorhexidine toe te voegen. De remmer moet in juiste hoeveelheden worden toegevoegd, omdat het sporen kan achterlaten op het oppervlak. Daarnaast is contacttijd bij desinfectie een belangrijke factor. Contacttijd moeten tussen de 5 en 10 minuten zijn. Het spoor wat je ziet is van uiterst belang om de micro-organismen te doden.

Voor het schoonmaken van cleanrooms worden er twee soorten moppen gebruikt: disposable of reusable moppen. De nadelen van disposable moppen zijn de hoge aanschafprijs, hoge voorraadkosten, afvalverwijderingskosten, impact op het milieu en disposable moppen zijn minder milieuvriendelijk. Bij reusable moppen weet men niet of ze goed gereinigd zijn, je moet ze misschien voorbehandelen en wie controleert of dit goed gebeurt. Daarnaast wordt de kracht van de mop minder na bewassing.

Helaas is er geen perfecte mop die in elke situatie past. Daarom moet het kiezen van een mop een weloverwogen keuze zijn. Het moet passen bij de onderzoekssituatie. Het is belangrijk om na te gaan wat men ermee wil bereiken en welke eisen er gesteld worden. Op basis hiervan kan er een keuze gemaakt worden.

Bij VUmc ontdekte ze bijvoorbeeld dat er te vaak hoge waardes werden gevonden in hun cleanroom. Dit kwam omdat hun oude systeem uit katoenen moppen bestond en in alle ruimtes werden gebruikt. De cleanroom werd dagelijks door een externe partij schoongemaakt. Ter oplossing van dit probleem is VUmc naar Berendsen gestapt. In de cleanroom van VUmc wordt nu het MicronSwep systeem gebruikt. Dit schoonmaakssyteem bevat wasbare Micronswep moppen die, naast vloeren, ook wanden en plafonds schoon kan maken. De mop is het meest effectief voor een beperkt aantal meters. Hierdoor moeten de schoonmakers voor elke ruimte een nieuwe mop gebruiken. Voordeel hiervan is dat kruisbesmettingen worden geminimaliseerd. Het gebruik van het nieuwe schoonmaaksysteem zorgde uiteindelijk voor lagere waardes bij VUmc waardoor hun probleem werd opgelost.

Floris van der Berg

Topvacatures in de kijker!

Kijk hier voor de nieuwste ScientiQ vacatures!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op.

Referenties

Lees hier alles over tevreden werknemers en werkgevers.

Onze specialisaties

Lees hier alles over de specialisaties van ScientiQ!