Boundless in laboratory staffing
 
Wij zoeken
chemisch analisten
Nieuws
   

Iedere persoon een eigen dieet

Superfoods, suikervrij eten of het Paleo dieet: er zijn zoveel verschillende voedingspatronen en diëten. Maar welk dieet is het beste voor jou? Uit recent onderzoek blijkt nu dat iedere persoon behoefte heeft aan een dieet op maat.

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor gezonde voeding en diëten. Van ontgiftingskuren tot het Paleo dieet en van raw food en sapkuren tot suikervrije diëten en superfoods. Volgens onderzoekers aan het Israëlisch wetenschappelijk instituut Weizmann zijn deze voedingspatronen en diëten helemaal niet zo gezond als ze doen voorkomen. Een dieet dat geschikt is voor iedereen, dat bestaat niet. Want wat gezond is voor één persoon kan bij een andere persoon juist leiden tot een hogere bloedsuikerspiegel en gewichtstoename.

Gevaar hoge bloedsuikerspiegel

Het instituut Weizmann voerde een onderzoek uit onder 800 proefpersonen. In dit onderzoek stond een hoog bloedsuiker centraal. Een hoog bloedsuikerspiegel is zeer gevaarlijk, want het kan leiden tot obesitas, suikerziekte, hartproblemen en aandoeningen aan ogen, nieren en het zenuwstelsel. Uit het onderzoek blijkt dat naast eettijden, hoeveelheid slaap en sportgewoonten ook de darmflora van personen van invloed is op de bloedsuikerspiegel van een persoon!

Verschillen in darmflora

De proefpersonen uit het onderzoek droegen een week lang een apparaat dat iedere vijf minuten hun bloedsuikerspiegel mat. De proefpersonen aten verschillend, maar kregen wel hetzelfde ontbijt. Wat bleek? De bloedsuikerspiegel bij een vrouw van middelbare leeftijd steeg enorm wanneer ze gezonde groenten als tomaat at. Bij een andere persoon steeg de bloedsuikerspiegel meer wanneer ze sushi at in plaats van ijs. Opmerkelijke uitkomsten die de onderzoekers versteld deden staan. Volgens de onderzoekers reageerden sommige individuen zelfs compleet tegenovergesteld op hun voeding. De reden? Iedere persoon heeft een eigen darmflora, waardoor er op verschillende manieren op eten en voeding wordt gereageerd.

Persoonlijke voorspellingen doen

Tijdens het onderzoek heeft het onderzoeksinstituut grote hoeveelheden data verkregen – in totaal zijn er 46.898 maaltijden geanalyseerd. Dankzij deze data kunnen wetenschappers al binnen enkele jaren persoonlijke voorspellingen doen, zo denkt Max Nieuwdorp, hoogleraar interne geneeskunde aan het AMC. In De Volkskrant reageert hij op het onderzoek van zijn Israëlische collega’s: volgens hem is dit een van de eerste onderzoeken die laten zien dat een gepersonaliseerd voedingsadvies op basis van darmflora tot de mogelijkheden behoort.
Het Israëlische onderzoeksinstituut heeft een video ontwikkeld waarin de onderzoekers dieper ingegaan op de materie. Bekijk deze Engelstalige video via YouTube.

Wil jij werken in een laboratorium?

Ben je geïnteresseerd in wetenschappelijke onderzoeken over voeding en zou jij het liefst werken in een laboratorium in de voedingsmiddelenindustrie? Neem contact op met de HR specialisten van ScientiQ of bekijk onze vacatures! Naast vacatures in de voedingsmiddelenindustrie hebben we ook laborantfuncties in de milieusector en olie- en gasindustrie.

Bron: RTL Nieuws

Topvacatures in de kijker!

Kijk hier voor de nieuwste ScientiQ vacatures!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op.

Referenties

Lees hier alles over tevreden werknemers en werkgevers.

Onze specialisaties

Lees hier alles over de specialisaties van ScientiQ!