Boundless in laboratory staffing
 
Wij zoeken
chemisch analisten
Nieuws
   

Kwaliteitscontrole chocolade sneller en makkelijker met echografie

De kwaliteit van chocolade is in grote mate afhankelijk van de manier waarop de cacaoboter kristalliseert. In – hoe kan het ook anders – België is een manier gevonden om dit proces snel te kunnen controleren, zodat al tijdens het productieproces kan worden vastgesteld of de chocolade aan de kwaliteitseisen voldoet.

Kristalstructuren

Het kristallisatieproces van chocolade hangt sterk af van hoe snel de cacaoboter afkoelt. Er kunnen vijf verschillende kristalstructuren ontstaan, waarvan er maar één leidt tot chocolade met de glans en textuur die we lekker vinden. Ook het aantal, de dichtheid en de manier waarop de kristallen samenklitten zijn van invloed op de kwaliteit. Op dit moment is het alleen achteraf vast te stellen of de juiste kristallen zijn ontstaan, door een staal te testen in het laboratorium. Is de chocolade niet goed, dan moet de hele productiebatch worden weggegooid of omgesmolten.

Echografie

De KU Leuven heeft een manier ontwikkeld om de kristallisatie van de cacaoboter ‘live’ te volgen: met echografie. Vetkristallisatie-expert Imogen Foubert en fysicus Koen Van Den Abeele, beiden verbonden aan de campus Kortrijk (KULAK) van de KU Leuven, hebben ontdekt dat gesmolten cacaoboter de ultrasone geluidsgolven in hun geheel reflecteren, terwijl vaste kristallen een deel daarvan absorberen. Uit de mate van die reflectie kun je afleiden of het kristallisatieproces correct verloopt.

Prototype

De laboratoriumopstelling van de onderzoekers moet nu verder worden omgevormd naar een prototype dat bruikbaar is in een chocoladefabriek. Zodra de methode daadwerkelijk bruikbaar is in het alledaagse productieproces zal het de chocoladesector veel tijdswinst opleveren. Er is echter nog flink wat werk aan de winkel, want de huidige resultaten zijn verkregen met alleen cacaoboter en moeten nog uitgebreid worden naar chocolade. Tot die tijd zal de chocoladebranche nog gebruik moeten maken van laboranten voor de kwaliteitscontrole. ScientiQ voorziet al jarenlang bedrijven in veel branches, waaronder de foodsector, van deze kwaliteitsmedewerkers. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bron: kuleuven.be

 

Topvacatures in de kijker!

Kijk hier voor de nieuwste ScientiQ vacatures!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op.

Referenties

Lees hier alles over tevreden werknemers en werkgevers.

Onze specialisaties

Lees hier alles over de specialisaties van ScientiQ!