Boundless in laboratory staffing
 
Wij zoeken
chemisch analisten
Nieuws
   

Nieuwe methode maakt productie biobrandstof goedkoper

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe methode ontwikkeld die de productie van biobrandstoffen van de tweede generatie 10 tot 15 cent per liter goedkoper kan maken.

Oplossing voor opraken fossiele brandstoffen?

Biobrandstoffen spelen een belangrijke rol in het vraagstuk rondom de oprakende fossiele brandstoffen, maar zijn op dit moment vaak nog te duur om de concurrentie met grondstoffen zoals steenkool of olie aan te gaan. De nieuwe Cellulase Saver methode maakt de productie van biobrandstoffen echter een stuk goedkoper, 10 tot 15 center per liter, en brengt de commercialisatie van biobrandstoffen zo een stap dichterbij.

Productie biobrandstoffen tweede generatie goedkoper

De methode is ontwikkeld voor biobrandstoffen van de tweede generatie. Dit zijn brandstoffen die geproduceerd worden van niet eetbare delen van biomassa zoals maisstengels, tarwestro of bagasse. Doordat het hier gaat om niet eetbare delen, is deze brandstof nog duurzamer dan biobrandstof van de eerste generatie. Het levert namelijk meer CO2-besparing op en concurreert niet met de voedselmarkt. Tot nu toe was de productie van deze tweede generatie brandstoffen echter kostbaar, waardoor de inzetbaarheid niet rendabel was.

Werking Cellulase Saver

Het is technisch gezien complexer om biobrandstoffen van de tweede generatie te maken dan van de eerste generatie. Onderzoeker Wouter Huijgen: ‘Bij biomassa uit eetbare gedeelten van planten kan je met behulp van enzymen bijvoorbeeld zetmeel afbreken tot suikers. Die suikers worden vervolgens gefermenteerd tot bijvoorbeeld ethanol. Dat is een relatief makkelijk proces. Maar in hout- en stroachtige biomassa zit naast suikerketens ook lignine, dat in de natuur onder andere als taak heeft om de suikerketens te beschermen tegen afbraak. Daarom is een ontsluitingstechnologie nodig die het complex van suikerketens en lignine openbreekt. Pas daarna kunnen enzymen worden toegevoegd om de suikerketens op te knippen tot losse suikermoleculen. Die worden vervolgens door fermentatie omgezet tot biobrandstof volgens hetzelfde principe als bij de eerste generatie biobrandstoffen.'

Productieproces efficiënter

De enzymen die toegevoegd worden om de suikerketens op te knippen voor de tweede generatie biobrandstoffen vormen echter een grote kostenpost. De oorzaak hiervoor is onder andere dat een deel van de toegevoegde enzymen aan lignine in de ontsloten biomassa bindt. ´Die enzymen zijn eigenlijk weggegooid geld, want ze helpen niet meer mee om suikerketens op te knippen', zegt Huijgen. 'Mijn collega Arjan Smit en ik bedachten dat enzymen eiwitten zijn met een specifieke functie. In een behoorlijk deel van de biomassa als bast en stro zit ook eiwit. Door de biomassa eerst met water te wassen halen we een deel van die eiwitten er uit. Later in het proces voegen we ze weer toe, waarna ze aan het lignine binden. Daardoor kunnen die dure enzymen er niet meer aan binden, waardoor er 25 tot 50 procent minder nodig zijn. Uiteindelijk kan dat 10 tot 15 cent per liter biobrandstof schelen.' Een techniek waardoor de productie van biobrandstof aanzienlijk goedkoper wordt.

Onderzoek toepasbaarheid Cellulase Saver

Het ECN is momenteel op zoek naar industriële partijen die de methode willen toepassen om de exacte toepasbaarheid voor verschillende sectoren te onderzoeken. Hierbij richt de instantie zich vooral op de ontsluitingstechnologieën die worden gebruikt in de vijf proeffabrieken in de wereld die zich richten op de productie van tweede generatie biobrandstoffen. De uiteindelijk bedoeling is om de Cellulase Saver-methode te verkopen of licenseren.

Verlagen productiekosten duurzame biobrandstoffen

Volgens onderzoeker Wouter Huijgen is de Cellulase Saver een voorbeeld voor een duurzame toekomst, omdat zij relatief eenvoudig is en gemakkelijk is te implementeren in huidige technologische ontwikkelingen. 'We kunnen daardoor een vrij directe bijdrage leveren aan het verlagen van de productiekosten van duurzamere biobrandstoffen. Doordat ze goedkoper worden, komen die tweede generatie biobrandstoffen een stap dichterbij commercialisatie.'

Uit berekeningen van het Internationaal Energie Agentschap blijkt dat er wereldwijd in 2018 al ruim 9 miljard liter aan tweede generatie biobrandstoffen zal worden geproduceerd. Technieken zoals de Cellulase Saver zullen waarschijnlijk een katalyserend effect hebben op de productie van biobrandstoffen en deze hoeveelheid verder vergroten.

Een baan in het laboratorium?

Wil jij ook aan het werk in het laboratorium en bijdragen aan (baanbrekend) onderzoek in de petrochemische industrie? Bekijk dan nu onze vacatures voor laboratorium personeel en solliciteer vandaag nog!

Bron: Petrochem.nl

Topvacatures in de kijker!

Kijk hier voor de nieuwste ScientiQ vacatures!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op.

Referenties

Lees hier alles over tevreden werknemers en werkgevers.

Onze specialisaties

Lees hier alles over de specialisaties van ScientiQ!